История на тениса на маса

Първоначалната форма на този спорт е така нареченият “закрит” тенис. Според една от теориите за начало на неговата поява се счита 1880 година, когато офицери от британската армия в Индия и Южна Африка използвали за целта капачки от кутии за пури, бутилки, книги и други подръчни материали. Първата мрежа например била направена от хартия.

Според друга версия спортът възниква през 1890 година в Англия. Свързан е с името на братята Паркър, които използват дъска, мрежа и малка топка и започват производството на т.нар. закрит и преносим тенис. Известното по целия свят име “пинг-понг” е родено от Джеймс Гиб, който нарича така звука, издаван от топчето при подането му на масата при игра. Същото наименование е регистрирано като търговка марка през 1901 година от производителя на спортни стоки Джон Джак, но по-късно той продава правата на Паркър.

Постепенно аксесоарите се усъвършенстват, а междувременно в Англия се открива се и първата тенис-асоциация (1921). Пет години по-късно се създава Международната Федерация по тенис на Маса. Започва провеждането на световни първенства по тенис на маса, първото от които е през 1927 година в Лондон.От този момент до края на Втората световна война водещо място постоянно има Унгария. Няколко шампиони имат също Чехословакия и Румъния.

Друг важен момент в историята на този привлекателен спорт е създаването на Американската пинг-понг федерация през 1930 година. След нея възникват още две американски асоцииации – Любителски тенис на маса и Националната асоциация по тенис на маса. В продължение на много години трите организации водят борба една прещу друга и не успяват да се споразуменят, докато през 1994 година вземат решението да се обединят.

Европейското господство в тениса на маса приключва след края на Втората световна война, когато японците и китайците заемат водещи позиции в него. Те грабват вниманието на зрителите и със своите атракционни изпълнения показват нестравнима класа, ставайки недостижими за европейците и американците. Те се превръщат в новите господари на този спорт и до днес не отстъпват от тази позиция. Тенисът на маса става олимпийски спорт през 1988 година.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *