Ян Ове Валднер

Ян Ове Валднер (роден на 3.10.1965 година) е шведски състезател по тенис на маса. Познат е като „Моцарт на тениса на маса“ и е легенда на този спорт. Дори и в Китай, една от страните, в които тениса е религия, този играч се радва на огромна почит, като феновете го наричат Чанг Кинг Шу (Вечно зеленото дърво).

Биография

Потенциалът на Валднер е забелязан още в най-ранна възраст, когато само на 16 години той достига до финала на европейското първенство през 1982 година, където губи от своя съотборник Микаел Апелгрен. Още в началото на своята спортна кариера, Ян Ове, заедно с други шведски играчи, отиват на тренировъчен лагер в Китай, където остават изумени от всеотдайността на местните играчи. Той научава много по време на престоя си, тъй като е всеизвестно, че китайските играчи са сред елита в тениса на маса. Още от тези години, Валднер става популярен в азиатската страна, а през 90-те години е по-познат дори от Бил Клинтън.

През 1992 година, Ян Оле получава златният медал за постиженията си и прославата на родината си.

През 2012 година, Валднер прави своя 30-годишен юбилей в тениса на маса, което е много необичайно за този спорт, в който се изискват бързи реакции и изключителна координация между ръката и очите. Някои от неговите съперници днес са тренирани от съперниците му от 80-те и 90-те години.

Той е един от малкото играчи, които са участвали и в петте Олимпиади, откакто тениса на маса е приет в семейството на игрите през 1988 година. Останалите са шведът Йорген Персон, хърватинът Зоран Приморац, белгиецът Жан-Мишел Саив, унгарецът Ксила Баторфи, германецът Йорг Роскопф и американецът със сръбски произход Илия Лупулеску.

През 2010 година, Ян Ове Валднер спечели своята 9-та титла на Швеция, надигравайки на финала Пар Герел.

През 2012 година, шведът слага край на своята дългогодишна кариера, на възраст 46 години. Въпреки, че мнозина са очаквали това, все пак всички са в шок. Особено разочарован е Тимо Бол, който също е една от живите и все още активни легенди на тениса на маса.

Ян Ове Валднер е един от четиримата играчи в историята на този спорт, който е печелил Големият шлем – Световен шампион, носител на Световната купа и златен олимпийски медалист (от 1992 година). Останалите са китайците Жике Жанг (2012 г.), Лиу Гуолианг (1999 г.) и Конг Лингуи (2000 г.). Що се отнася до спечелени олимпийски медали, Валднер е лидер в подреждането, със спечелените от него златно и сребърно отличие.

Още за Ян Ове Валднер – тенис на маса | Спорт Framar.bg от Framar.bg: http://sport.framar.bg/%D1%8F%D0%BD-%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%80-%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%81-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%B0

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *